Det finns så mycket jag funderar över.

Låt oss titta lite på förbundsarbete, det är garanterat inte så lätt som man kan tro. Inget förbund inom någon idrott får alla nöjda. Man kan säga att hur du än beslutar och hur du än gör så kommer x antal att kritisera dig/er. Ganska otacksamt såklart. Hur bör man förhålla sig till det då? Jag tror att det är extremt viktigt att känna att man verkligen tagit besluten eller riktningen med Petanquens bästa i syfte. Att man verkligen känner att det är för utveckling, för stabilitet och gynnar så många som möjligt. Känner man det så ska man inte bry sig så mycket om kritiken för den kommer oavsett. Missförstå mig rätt, man ska då inte bry sig tycker jag men man ska ta till sig av det kritiska och ha med i sin efteranalys. Tänkte vi rätt? Vad kan vi lära? Vad blev bra? Osv.

En fråga som dykt upp nu är ju tex motionsfrågan. Tiden den ska vara inne ligger ju ganska långt tidigare än själva årsmötet. Det finns ju två ställningstaganden. Det ena är varför det ligger så långt innan, oftast uppdagas ju frågorna när man märker att årsmötet närmar sig. Det andra ställningstagandet är ju såklart att det är ju bara att se till att ha koll på datumen. Båda argumenten har sina poänger. Kan lösningen vara tydligare och mer information? Kan man ta hjälp av sina distriktsförbund med det? Jag bara spånar, men det skulle ju kunna vara ett sätt att ta till sig en kritik som säkert känns orättvis men man förändrar på förfarandet för att undvika sena motioner i framtiden. Det är viktigt. Motioner driver ju arbetet framåt, det utvecklar och skapar nya tankar. Missas dom få som kommer in så fryser dom inne i ett år. Det är ju såklart inte bra.

Många blev ju helt förskräckta när man såg kostnaden för ett nytt administrativt system. Jag arbetar ju inom fastighetsbranschen och där har man ju varit med om att byta administrativa datasystem några gånger. Det är horribelt löjligt dyrt. Siffran förbundet visade upp på knappa 3 miljoner var absolut ingen förvånande siffra i det ämnet för mig i alla fall. Det är ju en hel del information som ska flyttas över och sen synkas ihop i olika delar igen, spel, spelare, klubb, ekonomi, ranking och garanterat en jävla massa andra funktioner som vi på andra sidan inte har en aning om. Det handlar ju inte om att bara snygga till hemsidan. Vi kommer aldrig att komma undan detta, frågan är när och hur vi ska tackla kostnaden? Man verkar ha gjort bedömningen att när inte är nu. Förmodligen fungerar online hyfsat ett tag till. Nu köper vi oss lite mer tid för att fundera ut hur vi ska klara av det ekonomiskt. Det enda vi kan vara säkra på är att den dagen kommer.

En annan fråga och het potatis är ju Stockholms skyttekval. Är vi dom enda som upplever detta som det största problemet och utmaningen att få till?

Först låg det samtidigt som Sommarfyrlingen. Det är ju en krock men efter vad jag förstått så var det ändå inom dom reglerna som gäller. Jag kan ju ha förstått fel men antalet mil emellan gör att det rent tekniskt inte var något fel. Rent krasst så är det ju inte många från Stockholmsdistriktet som spelar sommarfyrlingen och som brinner för skyttekvalet. Mig veterligen är det väl en spelare?

Nu gjorde man nåt som jag tycker är positivt men ändå olyckligt. Man var från Stbf lyhörda och flexibla. Man ville fixa till detta. Det tycker jag är en positiv inställning och något som ska uppmuntras för vi kommer att tjäna mer på det i längden än tvärtom. Nu blev det ändå olyckligt. Den luckan man hittade fanns där av en anledning. Det fanns inget planerat DM spel där av en anledning. Det är en arbetsdag för många och det är en bra paus på en tuff helg, framförallt för dom på hemmaplan (familjen).

I efteranalysen bör frågan ställas, hur många hade missat skyttet om det hade legat kvar? Hur många missar det nu? Jag tror ni vet svaret. Jag kan säga såhär, Boulero brukar alltid ha med många i alla discipliner på DM men denna sena ändring gör att i princip ingen kan komma och skjuta. Boulero har då tagit medalj på skytteDM i öppen klass fyra år i rad tror jag det är.

Så min sammanfattning blir Positivt, kul att se lite flexibilitet men det blev olyckligt.

Det borde bara vara så att skyttekval alltid ska gå i samband med trippel DM i samtliga distrikt. Trippel är formel 1 klassen. Då är flest där och det är den dagen vi borde krydda med DM-skyttet. Visst det blev struligt förra året MEN det var inte på trippel DM, det var på Bajen Cup och där är spelupplägget sådant att man kan få lira, lira och lira. Hur många har lirat trippel DM utan att få minst en lucka på ett par timmar? Förmodligen upp till tre timmar. Efter två matcher i poolen så har du ett gäng skyttar som har gott om tid att köra skyttekval. Under eftermiddagen så ramlar övriga in som lirat skiljematcher osv. Det enda som krävs är två eller tre domare, två representanter från förbundet. Varje spelare har egen sekundant. Vart hittar man tre domare? Inte fan vet jag men man får väl hitta det bara. Det finns ju tävlingstillfällen med betydligt fler domare än det så det går ju uppenbarligen.

Jag har aldrig hört att detta är ett problem i övriga Sverige? Så jag ställer frågan igen, är detta även er svåraste och största utmaning?

Sist för idag men inte minst.

Förbundet tappar nu en spelare som slitit på mittfältet i en ganska otacksam roll. Men precis som i alla lag så älskas den vattenbäraren, den slitvargen för sin insats. Han är oumbärlig i sin uppoffring för laget, han är tryggheten som alltid har koll på bollen när spelet är på högsta internationella nivå. En Håkan Mild, en Bengt-Åke Gustavsson, en Stefan Schwarz. Jag känner inte denna eminenta mittfältsspelare men jag känner många som haft han i sitt lag och alla dom har bara lovord om denna organisationsprofessor, denna logistikfantom. Han kommer att vara saknad av våra landslagsspelare, säkert även av många inom förbundet också. Så tack och bra jobbat Lasse Franck!

 

//RB

Ps. Förresten så har världens bästa ställe öppnat för säsongen. Boulebar Rålis! Jag gillar ju alla bouleställen, jag menar boule, bärs, god mat. Det är ju lixom allt man behöver. Men på dom flesta ställena så känner man till sist att nu är det bra, nu är jag nöjd. Men jag har aldrig fått den känslan på BB Rålis, man vill lixom inte gå hem, mer en känsla av att man redan är det. Ja hemma alltså..D.s