Boulen eller Petanquen i Sverige är som ett eget litet samhälle. Det vimlar av starka karaktärer och viljan, engagemang och tyckandet är vitt och brett. Det finns så mycket olikheter och grupperingar inom samma ram så det är klart det blir komplext. I hur många sporter står en 70 åring och lirar mot en 13 åring? I hur många sporter tävlar killar och tjejer på lika villkor? Ingen damtee här inte, eller olika regler gällande tacklingar som i damhockey tex. I Petanque står dessutom dessa ytterligheter i samma tävling mellan varven, det är det fina och unika med Petanquen. Du kan bygga ett lag över generationer som ändå är slagkraftigt. Ungefär som Björn Borg skulle lira dubbel med sin son på toppnivå, omöjligt. Eller att Zlatan bildar landslagsanfallspar med en av sina söner om 15 år, helt omöjligt.

Dom här ytterligheterna och möjligheten till avancerat deltagande oavsett specifika fysiska krav gör ju att det existerar väldigt många olika typer av människor inom Petanguen. Precis som i ett samhälle. I andra idrotter hänger och spelar du med väldigt likasinnade, samma typ av träning, samma typ av mål, väldigt lika gällande fysiska krav och åldersspannet är minimalt. I dom flesta idrotterna så blir det en bubbla av renaste såpa i likatänkande och oftast samtyck. Så är det inte i Petanquen. Det finns lika mycket teknik som det finns spelare, det finns så mycket olika skäl till att man lirar och spelar Petanque. Dom flesta idrotter är som en stadsdel där alla bakas i samma ugn. Petanquen är som en hel stor stad med alla klassindelningar, olika värderingar och väldigt olika mål men ändå i samma fråga.

Hade petanguen varit en savann så hade det väl sett ut såhär ungefär.

I utkanten går Lejonen (Eliten) Håller en ganska låg profil i toppen av näringskedjan. Men då och då äntrar dom den stora scenen och i ett dovt rytande sopar man bort allt liv på den öppna slätten. Straxt efter kommer alla som vill bli ett lejon men inte riktigt är där, det är gruppen av Hyenor, man fäller inte bytena själv men man roffar åt sig av resterna och flinskrattar i sin kamp mot Lejonens värld. Den stora massan är ändå gasellerna, dom är flest. Dom har en bra gemenskap och håller ihop och umgås mycket. Man värnar om varann och har inget större intresse av rovdjursvärlden men man faller offer för deras skarpa tänder i en jämn ström. Det finns några svarta änkor som är livsfarliga för den manliga delen av savannen. Dom fäller sina offer utan någon som helst ånger eller pardon. Sen har vi den stora släpande Elefanthjorden, dom har erfarenheten, dom har respekten. Ingen riktigt vågar utmana denna hjord som egentligen bestämmer det mesta på Savannen fast Lejonen tror det är dom. Det finns små oaser (typ boulebar) där exotiska fåglar flockas. Där minglar flamingos och Papegojor fram med inget egentligt syfte. Men dom gillar savannen och färgen på deras fjäderdräkt och styrkan på vattenhålets livselixir är viktigare än själva överlevnadsdriften.

Men nån jävla ordning måste det vara på Savannen, olyckligt nog så utsåg alla djur Strutsligan till att styra upp regelverk och agendan på Savannen. Frågorna hoppar sig och det råder en otydlighet. Men vi vet ju alla vart huvet på strutsen tar vägen när det krisar.

Men det finns ett djur som sopar banan med alla andra, dom är i toppen av näringskedjan helt utan konkurrens till  Savannens stora förtret. Dom kommer i jeepar och med gevär i händerna. Dom går under namn som Dylan, Lacriox mm.

 

Men det är detta som är kärleken i Petanque. Det är kontrasterna som skapar den genuina känslan vare sig den är bra eller dålig. Utan det ena existerar inte det andra, i alla fall inte lika tydligt. Det finns spelare jag irriterar mig på och undrar hur fan den eller den tänker. Det finns garanterat spelare som irriterar sig på mig, mitt tyck och mitt agerande. Men det är i min värld det som skapar dom större känslovågorna man kan få i Petanque. Hur svart skulle svart upplevas om inte vitt fanns?

Tack gud för våra olikheter. Det kan vara jobbigt och komplext men det är således även en otrolig styrka. Man skulle kunna säga att det är vår variant av diagnos.

 

Njut av värmen, träna hårt och kom ihåg, njut. Btw vilket djur är du?

//RB